luni, 6 februarie 2012

Propuneri de solutii de vreme rea

Vremea rea trebuie să ne dea de gândit, așa cum ar fi trebuit să ne dea și criza. Afară e frig, totul e înghețat, drumurile sunt blocate și anumite localități sunt în colaps. Vorbind despre localitățile izolate și fără curent, în aceste condiții e bine să ne bucurăm pentru ei că nu au ajuns la nivelul de tehnologizare al celor de la oraș, total dependenți de curent. Au rămas fără curent. Nicio problemă atâta timp cât au lumânări și lămpi cu gaz pentru lumină, baterii pentru radio și sobe pentru a se încălzi și pentru gătit. Majoritatea sunt gospodari, așa că mai au ceva prin cămări și se vor descurca în zilele astea cvasiapocaliptice. Să nu fiu înțeles greșit, eu îi compătimesc, dar aceste zile nu îi dau sute de ani înapoi, ci doar zeci. 
Dacă într-un oraș ar cădea curentul pentru câteva zile la rând, sute de oameni ar muri. Ar rămâne fără căldură, fără lumină, fără legături de comunicații. Nimic nu ar mai funcționa, totul ar fi un dezastru. Să nu mai zic că ar rămâne și fără  gaze. Numărul năpăstuiților ar crește exponențial. 
Nu sunt Nostradamus să fac previziuni, dar îmi asum calitatea de sfătuitor și ofer câteva soluții pregătitoare pentru vremuri ca acestea:
  1. Fiecare ar trebui să aibă în casă o butelie și cele necesare pentru a-și putea deconecta aragazul de la reșea și pentru a-l cupla la butelie. Vorbesc aici de marea majoritate.
  2. Pe cât posibil un generator pe benzină sau alt combustibil și posibilitatea de a înlocui curentul dat de rețea la nevoie. Asta e cam greu de făcut, dar cea mai utilă.
  3. Chibrituri, lumânări, lanterne și baterii. Se poate da o notă romantică cu lumânările, lanternele pot fi și din acelea fără baterii, iar bateriile sunt bune și pentru radio. 
  4. Menținerea unor bune relații cu vecinii. Nu știi niciodată cine te poate ajuta.
  5. Pentru cei de la casă menținerea unei sobe sau a unui șemineu funcțional și a unei cantități de lemne pentru câteva zile grele. Pentru cei de la bloc recomand izolația cu plăpumi.
  6. Alte soluții la care vă mai gândiți și voi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu